3 Mayıs 2012 Perşembe

Portakal Kabuğu Reçeli

http://mevsimsizyagmurlar.tr.gg/Portakal-Re%E7eli-Heng%E2mesi.htm söze Ayşegül Genç'in "portakal reçeli hengamesi" başlıklı yazısıyla başlayıp çok uzatmadan diyoruz ki; hala portakal kabuğu reçeli yapmayı bilmiyorsanız yahut siz biliyor ama kızınız/oğlunuz bilmiyorsa, buyrun sizler için ben yaptım oldu! sizde yapabilirsiniz;))



malzemeler:

15 adet portakal
8 su bardağı şeker
4 su bardağı portakal suyu
4 su bardağı su
yarım limon

yapılışı:

alırken özellikle kalın kabuklu olmasına dikkat ettiğimiz portakalların dış kabuğunu rendeyle fotodaki gibi inceltiyoruz.



sadece üst yüzeyinde ki sert kısmını alıyoruz rendeyle, şeftaliye benzer kadifemsi bi dokusu oluyor portakalların. rendeden sonra tekrar yıkadığımız portakalın kabuğunu fotodaki gibi soyup yuvarlayarak kalın iğne yardımıyla ipe geçiriyoruz....



biraz yorucu bir süreç ama tadı herşeye değiyor emin olun;))


iplere geçirdiğimiz portakal kabuklarımızı geniş bir tencereye yerleştirip üç gün suda bekletiyoruz. hergün suyunu bir kez değiştirip bir kezde kaynatmak şartıyla...


geldik reçelimizde son gün ve son aşamaya... üç gün bekledik ama değecek. portakal kabuğunun acısının çıkmış olmalı artık. tenceredeki portakal kabuklarını süzgece çıkarıp süzülmesini beklerken(bu arada iplerden ayırıyoruz kabuklarımızı şurubun içine öyle atıyoruz. dağılmıyor, bozulmuyor dont panic!) 4 bardak portakal suyu+4 bardak su ve 8 bardak şekerimi tencereye koyup biraz koyulaşınca portakal kabuklarını ilave ediyor ve reçel kıvamını alıncaya kadar kaynatıyoruz. limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatıp ocağı kapatıyoruz... 
not: kabuklarını soyduğumuz portakalları bir anda tüketmek mümkün olmuyor. tek tek streç filme sarıp buzdolabına koyarsanız bi kaç gün daha saklama şansınız olabiliyor,
 bilginiz olsun... ayrıca  ben reçelleri sıcakken kavanoza boşaltıp ağzını hemen kapatırım konserve usulü uzun süre bozulmadan saklamak için tavsiye ederim...afiyet olsun...

9 yorum:

  1. Eva çok güzele benziyor, ellerine sağlık :) Bisey sorucam ipleri kesip kabukları özgür bıraktığımızda dagilmiyor mu ve kavanoza koyduğumuzda dağılmaz mı? :)

    YanıtlaSil
  2. en üstte servis edildiği gibi görüntüsü hiç bişey olmuyor;)) teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  3. canımmm!
    hoşgeldinn..:))
    şükür kavuşturana:)
    sayfanna az tıklamadım sayfamdaki linkten..
    ama çok tuhaf bir saayfa açılıyordu:(
    anlam veremediğim.
    yabancı bir sitenin,açılıp terkedilmiş gibi bir görüntüsü.
    inan iki gündür aklımda,faceden arkadaşlara soracaktım seni,..
    bilen tanıyan var mı,nerde bu köylü güzeli diye.
    bayıldığımm,çok sewdiğim bir lezzet ile geldin,o halde arayı açtığın için bişicikler demiyorum sana gülüm;)
    emeği geçenlerin elerine sağlık:)
    öpüyorum canım..
    muhabbetle...
    :)

    YanıtlaSil
  4. Tamam deneyelim bari bu kadar kolaysa :)

    YanıtlaSil
  5. birtutamkekik: hoşbuldumm çok teşekkür ediyorum hoş karşılama ve hatırlama için. sağolasın, eksik olmayasın hiç;)) tembel blogculardanım uzun yazılarla aram yok:)) bu kız nerelerde diye aklına takıldığında şu adreste: https://twitter.com/#!/tsira_m bulabilirsin;))
    süper bir lezzet son portakallarla denemenizi tavsiye ederim reçelden öte tatlı niyetine tüketiyorum ben. daha önce yayınladığım ıslak kurabiyenin yanında muhteşem oluyor;)
    teşekkürler tekrar, baki muhabbetlerimle...

    YanıtlaSil
  6. bunyaz: annene veya kızkardeşine daha kolay gelebilir, tavsiye ederim;)

    YanıtlaSil
  7. çok güzel olmus cok begendım emegine ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  8. Zeymuran: teşekkür eder, denemenizi tavsiye ederim;)

    YanıtlaSil
  9. receli sevmeyen bi insan olarak bunu denedım ve tek kelımeyle harıkaaaaaaaaaa.....

    YanıtlaSil