18 Mayıs 2012 Cuma

Dondurmalı İrmik Helvası

bu akşam eva kendini aştı ve gecenin son tarifi geliyor... bu tarif benim:)) çok uzun yıllardır yaparım ben bu helvayı. canımız tatlı istediğinde kalkar hemen irmik helvası kavurur yanınıda dondurma koyar afiyetle yerdik. pratik oluşundan mıdır nedir bilmem misafire yapmak hiç aklımıza gelmezdi. taa ki bi arkadaşın "dondurmalı irmik helvası" yemek için bilmem nerde ki pahalı bi restauranta gittiğini duyana kadar:)) şok olmuştuk! nasıl yaa dedik? biz bunu akşamları çayın yanına yapıyoruz para mı verilirmiş cık cık cıkk:)) neyse efendim o vakitten itibaren misafire de yapıyoruz ve çokta seviliyor... fotoğraf pek güzel olmadı ama dondurma eriyor falan derken telaş ettim biraz...



malzemeler:

2 su bardağı irmik
125 gram tereyağı
2 yemek kaşığı dolma fıstığı
istediğiniz ölçü ve çeşitte dondurma( genellikle vanilyalı dondurma kullanıyorum )

şurup için:

2 su bardağı şeker
2 su bardağı süt
2 su bardağı su

yapılışı:

irmik, fıstık ve tereyağını bi tencereye alıyoruz. fıstıklar altın rengini alıncaya kadar kısık ocakta irmiği kavuruyoruz. bu arada su, süt ve şekeri bi tencerede kaynatıyoruz. fıstıklar altını rengini aldığında kaynamış olan şurubu kavrulmuş olan irmiğe ilave edip, şurubu çekmesi için tencerenin ağzını kapatıyoruz. birden boca etmeyin ikiside çok sıcak olduğu için çıkan buhardan ellerinizi yakabilirsiniz ayrıca dışarı sıçrama ihtimalide var. şurubu çektiğinden emin olduktan sonra ocağı kapatıp helvayı dinlendiriyoruz. bi fincan veya kasenin içine biraz helva koyup(kaşıkla bastırın) arasına dondurma ve tekrar irmik helvasından bastırıp servis tabağına çeviriyoruz... birazdan içinde hafif eriyen dondurma ve miss gibi helva... afiyet olsun...

7 yorum:

  1. afiyet olsun:)bend ecok severim:)

    YanıtlaSil
  2. Helvalar içinde tek geçerim irmik helvasını:)
    Bu da yaz versiyonu olmuş,şahane fikir.
    Ellerine sağlık canım.
    hayırlı cumalar..

    YanıtlaSil
  3. zeliş ve zel; çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  4. müsait olduğun günleri yaz bana, Meri'nin İstanbul'a geleceği yok sanırım;)

    YanıtlaSil
  5. Bayılırım irmik helvasına.Ellerine sağlık:)Dondurmayı da hemen her tatlının üzerinde seviyorum.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. bunu bu saatte gormemeliydim ama ben

    YanıtlaSil