12 Mart 2013 Salı

Tahinli Kuru Baklava

           Geçtiğimiz hafta sevgili kuzenim Dilek'in kahvaltıda misafiriydik. sağolsun kızının hasta olmasına rağmen elinden geleni ardına koymamış mükellef sofra hazırlamıştı. herşey çok güzeldi ama 5 dakikada hazırlanıp, 10 dakikada pişen nefis, çıtır çıtır "tahinli kuru baklava"dan bahsetmek istiyorum size. süper pratik ve çok lezzetli. takipçilerim bilir beğenmediğim, lezzetinden emin olmadığım ve kendim uygulamadığım hiç bi tarifi buraya laf olsun diye koymuyorum. bu kez uygulama Dilek'ten, tat konusunda kefalet benden;) Dilek, tatlısını çok övünce geçtik mutfağa, ocağa kahveyi koyduk, o tatlıyı hazırladı ben fotoğrafladım sonra hep birlikte afiyetçe yedik... Dilek'e evsahipliği ve nefis tatlı için tekrar teşekkür ediyor ve tarife geçiyorum...



malzemeler:

hazır baklava yufkası
tahin
sıvıyağ
şeker
kırılmış ceviz veya fındık içi

yapılışı:

1 su bardağı tahini 1 çay bardağı sıvıyağla inceltiyoruz. baklava yufkasını tezgahın üzerine serip kaşıkla tahini yufkaya gezdiriyoruz.


üzerini ikinci bir yufkayla kaplayıp aynı işlemi tekrarlıyoruz. ve üçüncü yufkayada tahini yayıp 2 yemek kaşığı şeker gezdiriyoruz.



ve bolca fındık veya ceviz içinide baklava yufkasının en üzerine yayıp rulo yapıyoruz.


hazırlanan ruloyu baklava dilimleri şeklinde kesiyoruz. 



fırın tepsisine yerleştirdiğimiz kuru baklava dilimlerinin üzerine tahinli sıvıyağ karışımından sürüp 170 derecede 10 dakika pişiriyoruz. biraz soğuyunca üzerine pudra şekeri serpiştirip servis ediyoruz. afiyet olsun...

not: bir rulodan 5-6 dilim baklava çıkıyor. siz istediğiniz veya ihtiyacınız kadar hazırlayabilirsiniz. o nedenle net bir ölçü yazmadım.




1 Mart 2013 Cuma

Muhallebili Kurabiye

Bazen saatlerce konuşmak, anlatmak, paylaşmak gelir içinizden. ama bişey tutar sizi, mani olur çıkmaz o ilk kelime. susarsınız...şimdi bende aynısı yapıyor ve tarife geçiyorum...



malzemeler:

300 gr tereyağ(margarin de olabilir)
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
500 gr un (3.5 su bardağı)
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya

kreması için:

2 su bardağı süt
1 yumurta
1/2 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı terayağı
isteğe göre limon veya portakal kabuğu rendesi

yapılışı:

oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağına diğer hamur malzemelerini karıştırıp kurabiye hamurunu hazırlıyoruz. tezgahı unlayıp hamuru merdane yardımıyla inceltiyoruz. piştiğinde pötibör bisküvi kalınlığında olması gerekiyor. yuvarlak bir kalıpla halkalar kesin(çay bardağı kullandım). kesilen halkaların yarısının ortasını daha küçük kalıp yardımıyla delikler açıyoruz.



önceden ısıtılmış 170 derece fırında 10 dakika kadar(üzeri kızarmasın) pişiriyoruz. yumurta, şeker, süt ve unu karıştırıp muhallebi kıvamında pişirip tereyağını ilave edip blendırdan geçiriyoruz. en son vanilya ve isteğinize göre(olmasa da olur) limon, portakal rendesi ilave ettiğimiz kremayı pişen kurabiyenin üzerine bir tatlı kaşığı kadar sürüp üzerine ortası delikli olan kurabiyeyle kapatıyoruz. biraz dinlendirdikten sonra yumuşacık, hafif ve oldukça lezzetli kurabiyelerimiz servise hazırdır. afiyet olsun...