22 Eylül 2012 Cumartesi

Beykoz Kebabı

patlıcan, patates, tavuk! nasıl olur yaa demiştim mutfaksirlari.com da "beykoz kebap"ın tarifine rastlayınca. denedim güzel oluyormuş... buyrun sizde yapabilirsiniz...



malzemeler:

3 adet tavuk budu veya 400 gram tavuk kuşbaşı
4 adet patlıcan
1 adet orta boy soğan
1 adet çarliston biber
yarım su bardağı sıvıyağ(patlıcanları kızartmak için)
4 yemek kaşığı sıvıyağ(tavukları sotelemek için)
tuz

püresi için:

2 adet orta boy patates
1 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı terayağı(margarin)

sosu için:
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı salça
ve üzeri için taze kaşar rendesi

yapılışı:

alacalı soyup acısının çıkması için bir süre tuzda beklettiğimiz patlıcanları kızgın yağda çevirerek kızartıyoruz. fazla yağını alması için kağıt havlu üzerine bırakıyoruz. ince doğradığımız soğanları sıvıyağda 1-2 dakika kavuruyoruz. derisi alınmış, kuşbaşı doğranmış tavuk butlarını soğana ilave ediyor ve kavurmaya devam ediyoruz. suyunu salınca biberleri ve tuzu ekleyip soteliyoruz.
tavuk soteyi ocaktan alıp püreyi hazırlamaya başlıyoruz. patatesleri haşlayıp, eziyoruz. bir tavada sütü ve tereyağı ilavesiyle sütü çekinceye kadar pişiriyoruz.tuz eklemeyi unutmayın...
daha önce kızarttığımız patlıcanları fırın tepsisine yerleştiriyoruz. tavuk soteyi patlıcanlara paylaştırıp üzerine patates püresini ilave edip kaşık yardımıyla düzeltiyoruz. rendenlenmiş kaşarıda üzerlerine serpiştirildikten sonra su ve salçayı iyice karıştırıp fırın tepsisine döküyoruz. önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz... afiyet olsun...


20 Eylül 2012 Perşembe

Un Helvası

hamdolsun yağımız, unumuz, şekerimiz de varken helva yapalım diyorum ne dersiniz? benim çok sevdiğim bi tarif. bilinen usullerden biraz farklı yapılışı. yağı en son konuluyor, unu sade kavuruyoruz falan... ağızda yumuşacık farklı bi tad bırakıyor çok hoş, yaparsanız seversiniz;)) hadi bakalım kolay gelsin...



malzemeler:

500 gr un
250 gr tereyağı(margarin de olabilir)
600 gr tozşeker
1 litre su veya süt(ben yarı yarıya su ve süt kullanıyorum)
isteğe göre ceviz veya fındık içi

yapılışı:

unu kavurmaya başlamadan önce helvanın şurubu için şeker, su ve süt karışımını bi tencereye koyarak kaynatmaya bırakıyoruz.
unu tercihen teflon tencereye alıp kısık ateşte yaklaşık 1 saat kavuruyoruz.



kavrulma esnasında unda topaklanma meydana gelecektir gayet normal panik yapmıyoruz kavrulduğundan emin olduğumuz unu tel süzgeçten geçirerek topaklanmayı gideriyoruz.


süzgeçten geçirdiğimiz unu tekrar tencereye alıp ısınıncaya kadar tencerede kavurmaya devam ediyoruz. bu arada şurup kaynamış olmalı...



her ikisini ocaktan alıp şurubu yavaş yavaş una yedirmeye başlıyoruz. şurupla kavrulmuş unu iyice kardıktan sonra eritilmiş yağı( yağı yakmamalı ama iyi kızarmış olmalı) ilave ediyoruz.



iyice özleşinceye kadar karmaya devam ettikten sonra kavrulmuş fındık veya ceviz içini katıp tepsiye basıyoruz... afiyet olsun...

Yalancı Su Böreği

Merhaba sevgili bloğum ben geldimmm... küs değilizdir inşAllah?! ne desen, ne söylesen haklısın, çok ihmal ediyorum seni:(( gereksiz savunmaya geçmek yerine herkesin ne zamandır beklediği "yalancı su böreği"nin tarifini senle paylaşayım da aramızda ki kırgınlık kalmasın, ne dersin? hadi malzemelerle başlayalım...



malzemeler:

1 su bardağı süt
2 yumurta
200 gram tereyağı veya margarin
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un ve tabiki tuz
istediğiniz her hangi bir börek iç harcı(peynir, patates, ıspanak, kıyma... size kalmış)

yapılışı:

süt ve yumurtayı hafifçe çırpıp, tuzu, un ve en son kabartozunu ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde ediyoruz. hamuru iki eşit parçaya bölüp kısa bir süre dinlendiriyoruz...



dinlendirdiğimiz hamurları merdane yardımıyla açıyoruz...yaklaşık 0,5 cm kalınlığında oluyor daha inceltmeyin...


açtığımız hamurun üzerine oda sıcaklığında yumuşatılmış 100 gram tereyağını hafifçe yediriyoruz...


yağladığımız hamuru bi kenarından rulo yaparak tekrar beze haline getiriyoruz. diğer bezeyi de aynı işlemden geçirip bir gece veya yaklaşık 4-5 saat buzdolabında bekletiyoruz...


yeteri kadar beklettikten sonra dolaptan aldığımız bezelerimizi tekrar açıyoruz. bu biraz zahmetli ama oluyor.(yağ donduğu için bezeye biraz kuvvet uygulamanız gerekecek) ilk açtığımız hamuru tepsiye yerleştiriyoruz(tepsiden biraz büyük açmanız gerek, pişerken hamur kendini topluyor ve ancak tepsiye yerleşiyor). istediğiniz börek harcını arasına koyduktan sonra diğer hamurumuzu açıp böreğimizin üzerini kapatıyoruz.



önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz. kızaran böreğin üzerine 1 veya 1.5 su bardağı suyu gezdirdikten sonra tekrar fırına sürüp, suyu çekinceye kadar pişirmeye devam ediyoruz...fırından çıkardığımız böreğimiz servise hazırdır. afiyet olsun...