20 Eylül 2012 Perşembe

Un Helvası

hamdolsun yağımız, unumuz, şekerimiz de varken helva yapalım diyorum ne dersiniz? benim çok sevdiğim bi tarif. bilinen usullerden biraz farklı yapılışı. yağı en son konuluyor, unu sade kavuruyoruz falan... ağızda yumuşacık farklı bi tad bırakıyor çok hoş, yaparsanız seversiniz;)) hadi bakalım kolay gelsin...



malzemeler:

500 gr un
250 gr tereyağı(margarin de olabilir)
600 gr tozşeker
1 litre su veya süt(ben yarı yarıya su ve süt kullanıyorum)
isteğe göre ceviz veya fındık içi

yapılışı:

unu kavurmaya başlamadan önce helvanın şurubu için şeker, su ve süt karışımını bi tencereye koyarak kaynatmaya bırakıyoruz.
unu tercihen teflon tencereye alıp kısık ateşte yaklaşık 1 saat kavuruyoruz.



kavrulma esnasında unda topaklanma meydana gelecektir gayet normal panik yapmıyoruz kavrulduğundan emin olduğumuz unu tel süzgeçten geçirerek topaklanmayı gideriyoruz.


süzgeçten geçirdiğimiz unu tekrar tencereye alıp ısınıncaya kadar tencerede kavurmaya devam ediyoruz. bu arada şurup kaynamış olmalı...



her ikisini ocaktan alıp şurubu yavaş yavaş una yedirmeye başlıyoruz. şurupla kavrulmuş unu iyice kardıktan sonra eritilmiş yağı( yağı yakmamalı ama iyi kızarmış olmalı) ilave ediyoruz.



iyice özleşinceye kadar karmaya devam ettikten sonra kavrulmuş fındık veya ceviz içini katıp tepsiye basıyoruz... afiyet olsun...

2 yorum:

  1. denemek isticem bir tariiff ellerine sağlık diğer tariflerinede göz gezdirdim börekde güzel olmuş ellerine sağlık,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim, umarım dener ve beğenirsiniz...selam ve sevgiler..

    YanıtlaSil