26 Şubat 2014 Çarşamba

Polonya Keki

niyet ettim "polonya keki"ni yazmaya...:))



merhaba değerli takipçilerim. uzun bi aradan sonra(her zaman olduğu gibi) yılan hikayesine dönen bi tarifle blogdayım çok şükür:) aylar evvel yaptığım ama bir türlü yazamadığım polonya keki'ni ne zaman ki bloğa yazmaya niyetlendim hep bi aksilik oldu. bilgisayarıma virüs girmesiyle başladık ilk, onu hallettik derken bilgisayar tamamen çöktü. bu vesileyle ilk kez format yedi bilgisayarım. derken dedem vefat etti. Rabbim merhametiyle muamele etsin bizim için büyük şok ve üzücü bi vefattı. akabinde umre ziyaretimiz oldu (tabi ki bu aksilik değil, çok şükür Rabb'in misafiri olduk) araya giren yakamdan düşmeyen ve yatağa düşüren grip vb rahatsızlıklardan hiç bahsetmiyorum elhamdulillah hepsi geçti gitti... ve şimdi ani bi kararla bilgisayarı elime aldım ve niyet ettim polonya kekini yazmaya.(inşAllah bişey olmadan tamamlayıp sizlerle paylaşıcam)

yapım aşaması biraz zahmetli gibi görünse de olumlu netice alınca değdiğini hissettiğiniz üç renkli hafif lezzetli keki eminim en özel misafirleriniz için denemek istersiniz. yapılışı sizi korkutmasın zahmette rahmet vardır;) yapım aşamalarında fotoğrafladım ki denemek isteyenlere kolaylık olsun. bilgisayarın başına gelenlerden dolayı yüklü photoshop programı olmadığı için "köylü kızı" diye etiketleyemedim ama hepsi benim, yürütenin canı sağolsun, telif istemem:) buyrun yapılışa geçelim...

malzemeler:

hamuru için:
4 yumurtanın sarısı
3 yemek kaşığı pudra şekeri
3 su bardağı un
3 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu, vanilya
2 yemek kaşığı reçel

ara mereng için:
4 yumurtanın beyazı
bir çimdik tuz
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı buğday nişaştası
üzeri için bir tatlı kaşığı pudra şekeri(isteğe bağlı)

yapılışı:

Oda ısındaki yumurtaların sarı ve beyazlarını birbirine karıştırmadan ayırın. yumurta sarılarını pudra şekeriyle birlikte mikser yardımıyla çırpıyoruz. ve yine oda ısınında yumuşamış tereyağı, sıvıyağı yumurtaya ilave edip karıştırıyoruz. un, kabartma tozu, vanilyayı ekleyip hamuru elimizle yoğuruyoruz. yoğrulan hamuru üçe bölüyoruz ama üç eşit parçaya değil.(genellikle yapanlar hamuru üç eşit parçaya bölmüş ama ben öyle yapmadım. en üstte ayırdığım parçayı diğerlerinden biraz daha az ayırdım. kalanı iki eşit parçaya böldüm.)

iki eşit parçadan birine kakao ilave edip tekrar yoğuruyoruz. kakaolu ve üstü için ayırdığımız küçük parça hamuru derin dondurucuya yarım saat kadar bırakıp donarak sertleşmesini sağlıyoruz. kalan diğer sade hamur parçasını kelepçeli kalıba(20 cm olsun hamuru az gelebilir daha büyük kalıba) elinizle yayın(sert bir hamur elinizle eşit şekilde kalıba yerleştirin) kalıba yerleştirdiğimiz hamurun üzerine istediğiniz reçeli sürün(ben süt reçeli kullandım)

 reçelin üzerine donmasını için dolaba bıraktığımız kakaolu parçayı rendeliyoruz.

sıra geldi merengi yapmaya...
yumurta beyazına bir çimdik tuz katıp kar haline gelinceye kadar çırpıyoruz. içine şekeri ve nişastayı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. kalıpta en son rendelediğimiz kakaolun hamurun üzerine merengi dikkatli bir şekilde yayıyoruz.

en üste dolapta sakladığımız sade hamuru rendeleyip 160 derecede 40 dakika kadar(üzeri pembeleşsin) kadar pişiriyoruz.

soğuyunca kalıptan çıkarıp (üzerine isterseniz pudra şekeri serpebilirsiniz) servis yapabilirsiniz. afiyet olsun.




1 yorum: