20 Ağustos 2013 Salı

Keşkek

"Twitter"da yakın arkadaş ve akrabalarımın #Evabizekeşkekyap, #Evabizekeşkekyapıyor, #Evabizekeşkekyaptı hashtagi gündeme getirdiği meşhur "keşkek"i nihayetinde sıra bloğa yazmaya geldi. Eva'nın çok iddialı olduğu, hiç sevmeyenlerin bile beğenerek yediği ve sonra ısrarla istediği Eva'nın spesiyali "keşkek"in yapımı biraz sabır, çokça bilek kuvveti istiyor. hiç öyle "blendra ver, kurtul" demeyin tahta kaşıkla ezerek yapmanın lezzetiyle aynı olamaz! 3-5 saat aralığında tahta kaşıkla ezerek pişen keşkeğin müdavimi olacaksınız. Eva sözü;)



malzemeler:

500 gr keşkeklik buğday
1 kilo kuzu gerdan
250 gr tereyağı
1 su bardağı süt
su, tuz

sosu için; isteğe bağlı tereyağı veya sıvı yağ, pul biber.

yapılışı:

akşamdan buğdayı güzelce yıkayıp 1-2 taşım kaynatıyoruz. kaynattığımız suyunu süzüp tekrar sıcak suyla ıslatıp bırakıyoruz. ertesi gün ilk olarak kuzu gerdanı iyice haşlayıp, eti kemiklerinden didikleyerek ayırıyoruz. haşlama suyunu akşamdan ıslattığımız buğdayın üzerini 3 parmak geçecek kadar ilave edip ocağa alıyoruz. didiklediğimiz eti ilave edip bir müddet hızlı ateşte pişirdiğimiz keşkeği en küçük ocağı kısık hale getirip onun üzerine alıyoruz ki buğdayın dibe çöken kepeği yanmasın(buğday muhakkak dibe çökme yapar, tencerenin dibi tuttu diye panik olmayın. işbu dibe oturan yemeği yakmamak.ve sakın dibini kaldırmayın). kısık ocakta ağır ağır kıvam alan yemeği sık aralıklarla tahta kaşıkla(bizde kepçe de derler, biraz irice tahta kaşık kullanırız) karıştırır, arada kaşığın sırtıyla buğdayı tencerenin kenarına çeker döver gibi ezilir. etle buğday özdeşleşinceye kadar bu işleme devam edilir. bu karıştırmalar esnasında yemek katılaşıyorsa 1/2 su bardağı sıcak su ilave edilebilir. en son bir bardak sütü ilave edip karıştırıyoruz(süt, lezzetinin yanında buğdayın rengini açmak için kullanıyorum). küçük bir tavada çok fazla yakmadan erittiğimiz tereyağını da ilave edip yağ, yemeğin içinde görünmeyecek hale gelinceye kadar karıştırıp ocağı söndürebiliriz. sosunu ayrıca hazırladığımız keşkeği sıcakken servis ediniz. afiyet olsun...

2 yorum: