28 Ekim 2011 Cuma

közlenmiş kırmızı biber turşusu

3 gündür yayınlamaya çalıştığım kırmızı biber turşusunu bilgisayarı her açtığımda yakalandığım uzun metrajlı sohbetler yüzünden bi türlü yazmak/yayınlamak nasip olmadı. şimdi çok uzatmadan ve birilerine yakalanmadan "közlenmiş kırmızı biber turşusu"nun tarifine...





















malzemeler:

3kg kırmızı biber
yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı sirke
1 baş sarmısak
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı şeker
tuz

yapılışı:

yıkayıp kuruladığımız biberleri fırın tepsisine diziyoruz. 200 derecede 10 dakika arayla alt üst ederek biberleri közlüyoruz. biberlerin büyüklük/küçüklük durumuna göre bu süre uzayabilir de. kabukları soyulabilir hale gelinceye kadar közlemeye devam yani;)) fırından çıkardığımız biberlerin kabuklarını soyuyoruz. arzuya göre biberleri bütün bırakabilir veya benim yaptığım gibi iri parçalara bölünebilir. biberleri hazırladıktan sonra bir kapta zeytinyağı, sirke, şeker ve tuz karışımını hazırlıyoruz. derin bir kaba önce 4-5 adet biber, 2-3 kaşık sos şeklinde bitene kadar yerleştiriyoruz. kalan sosu üstüne döküp bir gece buzdolabında bekletiyoruz. ertesi gün maydanozu yıkayıp saplarından ayırıyoruz. sarmısakları soyup istenilen büyüklükte doğruyoruz(bütünde bırakılabilir). dolaptan çıkardığımız biberlerimizi saklayacağımız kavanoza önce biberlerden birazını yerleştirip üstüne maydanoz ve sarmısakları koyuyoruz. tüm malzemeyi bu sıralamayla kavanoza yerleştirip ağzını kapatıyoruz. biberden sos falan kaldıysa kavanoza ilave etmeyi aman ihmal etmeyelim;)) afiyet olsun...

4 yorum:

  1. Eyimis :) Validem bu sene ilginç bir turşu yaptı. Domatesleri küçük küçük dilim yapıyor, biber sarımsak falan bir turşu, domatesin eksiligi sarımsağın lezzeti :) Ağzım sulandı bak şimdi.

    YanıtlaSil
  2. valide den ayrıntılı bilgi alır ve paylaşırsan belki deneriz;)) teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. ohhh miss gibi olur şimdi bunun lezzeti...
    ellerine sağlık köylü kızı...:)
    afiyetle ve sağlıkla tüketirsin inşallah canım...
    gönül dolusu sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. daha yeni yaptım ama kenarından köşesinden gidiyor bizim turşu, kışı bekleyemeyecek sanırım;)) çok teşekkür ederim Kekik. selam ve muhabbetle...;))

    YanıtlaSil