12 Ekim 2011 Çarşamba

hamsi tava mı? ızgara mı?

Karadenizli olunca adımız hamsiyle yanyana yazılır malum...Karadenizin soğuk sularındaki bu küçük sevimli ve lezzetli hayvanın hastasıyızdır niyeyse?! sonbahar yaprakları yere düşerken hepimizin gözü tezgahlarda hamsiyi gözetler...-hamsi çıktı mı? -ne kadarmış? -çok pahalıymış bi kaç güne düşer canımm... vb cümleler bu ara en çok aramızda dönen muhabbetlerden...sahilde yaşayanlar öğleye doğru çarşıyı muhakkak bi dolaşır 1-2 kilo hamsiyle evine döner...sahilden epey uzak olan ben gibilerde merkeze telefon açıp -uupss hani bize hamsi daha bekleyecekmiyiz? diye hamsi siparişini uzaktan verir, tazeyse mideye, değilse kedi köpek gibi hayvanata ikram ederiz:)) hamsi cam gibi olmalı der annem. başka türlüsünü sevmez ve tavasını yada ızagarasını tercih eder. bizde pilavıydı köftesiydi tatlısıydı(!) bilinmez, sevilmez ve tüketilmez. hamsi en orjinal haliyle yenilmelidir, şekilden şekile sokulmasına kızar valide hanım:)) mısır ununa bulanıp yağda kızartılmış hamsi kardeşle de benim aram yok. sevmiyorum mutfaktan günlerce çıkmayan hamsi kokusunu... en güzeli ızagara tabi ama oda zahmetli...

ee ne olucak o zaman? hemen anlatıyorum:

pişirme kağıdını alıyor ve tavaya seriyoruz...üstüne hamsileri diziyoruz kardeş kardeş, yanyana...onların üstünüde pişirme kağıdıyla kapatıp ocağın üzerine alıyor önce altının kızarmasını bekliyoruz(nar gibi kızarmıyor tabiki). altı kızaran hamsileri bi kapak yardımıyla çeviriyoruz. üstüne yerleştirdiğimiz pişirme kağıdı çevirdiğimizde altında kalıyor haliyle...üstte kalan kağıdı alıyor ve hamsilerin kızarmasını bekliyoruz. yağda kızarmadığı için çok fazla bi kızarma beklemeyin ızgarada ki gibi oluyor...ve küle kömüre bulaşmadan, elinizde bi gazete sürekli kömür yellendirmeden mutfakta hamsi ızgaramız hazır...hem kokusuz, hem yağsız miss gibi hamsi işte, daha ne olsun?! ;))

bugün biraz fazla yoğundum üstüne akşam yemeğine habersiz ama kıymetli misafirim oldu...öyle olunca hamsileri tavaya gelişi güzel koydum ve fotolar misafire çaktırmadan alelacele çekildi...yani fotoğraflar pek şık sayılmaz:D  hamsi sezonu açılmışken belki deneyen olur diye bende çok geciktirmeden paylaşmak istedim artık o kadar kusurumu görmezden gelin:))) deneyin seveceksiniz;)) afiyet olsun şimdiden...

5 yorum:

  1. niye ne oldu sevgili Lama'cım? (:

    YanıtlaSil
  2. hamsiler filan... ayip ayip!

    YanıtlaSil
  3. aralıkta göndereyim ben sana;)))

    YanıtlaSil
  4. ilginç bir yöntemm:)
    denenmelii...
    lama hanım efendiye de paket servis yapılmalı:)
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil