hali hazırda gözlerim pcye ağlamadan bakabiliyorken epeydir sınavlar bahanesiyle uğramadığım bloğuma bi el atayım dedim. geçen haftasonu sınavlar biter bitmez şehirlerarası otobüste Ordu'ya dönerken buldum kendimi...köylü kızı işte, çat orda çat burda çat kapı ardında... İstanbul'a ilk gittiğim günlerde ablamın misafirleri için yaptığım ayva tatlısını paylaşmak bir türlü kısmet olmadı. hatta o gün tarifini isteyenlere, -bloğa koyucam ordan bakarsınız, demiştim de 2 ay oldu köylü kızı ayva tatlısını yazacak:)) ayva çiçek açıp yaz gelmeden tarife geçelim de gecikmeli sözüm yerine gelsin;))
efendim ayva tatlısını yaparken pek kesin olan ölçülerim yok benim. malzemeler ve yapılışı şeklinde ayırmadan bi kalemde anlatıyorum affınıza sığınarak.
ayva tatlısı:
ayvaların kabuklarını soyup, ikiye bölüp, çekirdek yataklarını çıkararak işleme başlıyoruz. ama ama asla ayvanın çekirdekleri atmıyoruz bize kıvam için gerekli tek bir çekirdeği bile atmayın. ayvalarımızı pişireceğimi kaba alınca( ben genellikle kalabalık misafire yaptığım için üstteki fotoda da görüldüğü üzre pizza tenceresinde yapıyorum) her ayvanın ortasına dolu bir kaşık şeker koyduktan sonra, 3-4 kaşıkta tencerenin içine şerpiştiriyorum. ayvanın çekirdekleriyle beraber 4-5 adet karanfili tencerenin içine bırakıp ayvanın üzerine çıkacak kadar su ilave ediyoruz. tatlımıza renk verecek olan kızamık şekerini de ekledikten sonra ayvalar yumuşayıp üstteki rengi alıncaya kadar pişiriyoruz. kızamık şekerini ne kadar koymak gerekir? diye aklınıza gelen sorunun cevabını şöyle izah edeyim: kızamık şekeri büyük kalıp sabun büyüklüğünde satılıyor aktarlarda. yukarda fotoda gördüğünüz rengi elde etmek için 9 ayvaya ben iki kalıp kızamık şekeri koydum. siz kendi arzunuza göre bunu artırabilir veya azaltabilirsiniz. ama bu arada ayvanın tadını kontrol etmeyi ihmal etmeyin çünkü şeker oranı buna bağlı olarak azalır veya artar.
ayvalar pişerken bir taraftan iç harcını hazırlayabiliriz. ayva sayısına göre ayarlayacağınız elmayı( 9 ayva için 4 elma kullandım) rendeleyerek 2-3 kaşık şekerle pişiriyoruz. pişen elmanın içine tarçın ve iri kıyılmış 1 su bardağı ceviz ilave ederek soğumaya alıyoruz. ayvalarımız, şeker pembesi rengini almış ve yumuşamış, şurubuda iyice koyulaşmış ise altını kapatıp fırın kabına alıyoruz. fırın tepsininin yüzeyini kapatacak kadar şurubu da ilave edip elma harcını kaşık yardımıyla ayvaların ortalarına paylaştırıyoruz. 170 dereceye ayarlı fırında 20 dakika kadar pişirip soğumaya bırakıyoruz. kaymak veya krem şanti ilavesiyle tatlımız servise hazırdır...afiyet olsun...
not: tatlımızı servise hazırlarken tepsinin içindeki şuruptan çay kaşığı yardımıyla ayvaların etrafına sürerseniz parlak bi görüntü elde edersiniz. ayrıca tencerede arta kalan(muhakkak kalıyor) şurubu çeşitli meyveleri kaynatarak hazırlayacağınız kompostolara ilave ederek değerlendirebilir hem israf etmemiş, hemde değişik bir lezzet daha yakalamış olursunuz;))
eline sağlık ama ben istemem.bilirsin tatlı sevmemm
YanıtlaSilteşekkür ederim canım, senin sevdiklerinden de yaparız inşAllah;))
YanıtlaSilbenim?sevdiğim?tatlı?ben aşure bile sevmiyorum(tabii aşureyede eline sağlık diyorum ama bu seviyorum anlamına gelmez)
Sil