7 Nisan 2014 Pazartesi

Portakal Reçeli

portakal kabuğu reçeli zahmetli diyenlere mevsimi geçmeden denemeleri için ondan daha pratik bi tarifimiz var. kabuğu soy, ipe geçir falan uğraştırmayan, bütün portakalla yapılan ve kabuğunun reçelinden daha çok tutulan bir tarif. tezgahlar kalan son portakalları kaçırmayın bu yaz kahvaltı sofralarınızda miss gibi rengi ve kokusuyla portakal reçeliniz olsun...



malzemeler:

10 adet portakal
8 su bardağı şeker
1.5 limon suyu

yapılışı:

rendenin yıldız tarafıyla portakal kabuğunun sert olan kısmını rendeliyoruz. (rendenin bu kısmının çok ince olmasına dikkat edin.kalın rende kabuğu derin alır böyle olmasını istemiyoruz. kabuğun içindeki beyazlık görünmeyecek.) bu rendeleme işleminden sonra portakalın dış yüzü şeftaliye benzer yumuşaklıkta oluyor.


rendelenen portakalları derin bi tencereye alıp üzerine geçecek kadar su koyup iki taşım kaynatıyoruz. kaynayan suyu değiştirip o suyun içinde bırakıyoruz. 2 gün akşam sabah suyunu değiştirip 2 gün sonunda portakalları dilimliyoruz.



dilimlenen portakallar bir sıra portakal, onun üzerine şeker şeklinde tencereye yerleştirilir.



bir gece bu şekilde sulanması için bırakılır. ertesi gün sulanan portakallar istediğimiz kıvama gelinceye kadar kaynatılır. kıvam alan reçeli altını kapatmadan limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatılır. afiyet olsun...

Kumkuat Reçeli

başlığı görünce o da neymiş dediğinizi duyar gibiyim. portakalın 90 derecede yıkanıp üzerine kurutmaya atılmış hali diyelim biz buna :) Kumkuat, turuçgillerin en küçüğü, kabuğuyla yenilebilen ve evde yetiştirilebilen tek meyve çeşidi. farklı bir aroması olan kumkuat c vitamini bakımından tabiki çok zenginmiş ve sinir sistemine iyi geliyormuş. internet üzerinden siparişle getirttiğimiz bu minik meyvenin mart ayı itibariyle mevsimi geçmiş bulunmakta. ben tarifini vereyim inş önümüzdeki yıl denersiniz...
önemli not: reçelleri ablam yapıyor! :)



malzemeler:

1 kilo kumkuat
5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 limon

yapılışı:

kumkuatları lavaboda güzelce yıkayıp derin bir tencereye alıyoruz.



üzerini geçecek kadar su ekleyip ocağa koyuyoruz. kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kaynatıp suyunu süzdürüyoruz. tekrar su ilave edip iki gün sabah akşam suyunu değiştirmek kaydıyla bekletiyoruz. ( sabırsızlık edip acele etmeyin acısı ancak bu şekilde çıkıyor) kaynama esnasında çatlamayan kumkuatların bir yüzüne bıçakla kesik atıyoruz ki şurup meyvelerin içine girebilsin.




iki günün sonunda su ve şekeri bi tencerede koyu kıvamlı oluncaya kadar kaynatıyoruz. kaynayan şurubun içine suyunu süzdürdüğümüz kumkuatları ilave ediyoruz. istediğimiz kıvama gelinceye kadar tekrar kaynatıyor son demlerinde bir limon suyunu ilave etmeyi unutmuyoruz. afiyet olsun

6 Nisan 2014 Pazar

Porsiyonluk Pasta

bu ara bloğuna birikmiş tariflerini atmaktan çok mutlu Eva'dan merhabalar efenim... kendime nazar etmeyeyimde sıradaki tarifleri de çok bekletmeden yazabileyim inş. mevsimi geçmek üzere olan iki tane miss gibi reçel tarifim var ki muhakkak yazmam lazım. zira tarifleri bekleyenler var ve soruyorlar nerde kaldı diye.

şimdi yazacağım tarif "porsiyonluk pasta" fotoğrafını görünce çok beğendiğim, yapılışını okuyunca -aaa hemen yapmalıyım dediğim, yaparken -seninle bi daha uğraşır mıyım?! diye düşündüğüm, servisi kolay, hafif lezzetli bir pasta. tarifi "mutlumuna" hanımefendinin instagram sayfasından aldım. son yazdıklarımdan sonra denemekten tabi ki vazgeçmeyin. benim en büyük hatam 30 kişiye yapmaya niyetlenmemden oldu. kalabalık misafire yapmazsanız o kadar yorulmazsınız;) seni sinirlendiren, yoran neydi? derseniz; pastanın son aşaması kekin üzerine kremayı konuluyor ve diğer kek parçası üzerine kapatıp, süte bandırılıp hindistan cevizine bulanıyor. bu aşamada kekin arasında krema akıyor ve buna mani olmak mümkün değil. 30 dilim pastayla bu şekilde uğraşmak biraz yordu haliyle.tabi çözümü de düşündüm ki şöyle; bir daha yaptığımda kremayı koyduktan sonra buzdolabında bir müddet dinlendirip öyle süt ve hindistan cevizine bulanırsa krema zaiyatı daha az olur ve daha kolay olacaktır. siz öyle deneyin. biraz zahmetli ama çok hafif, herkesin çok beğendiği bir pasta oldu. lezzetinden asla pişman olmayacaksınız. Eva sözü;)



malzemeler:

kek için

5 adet yumurta (oda ısısında olucak)
4 kahve fincanı şeker
1 kahve fincanı ılık su
5 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
vanilya

kreması için:

4 su bardağı süt
5 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı tepeleme un
2 yemek kaşığı tepeleme nişasta
1 paket toz kremşanti

üzeri için:

hindistan cevizi
süt

yapılışı:

yumurta ve şekeri mikserle yüksek devirde 10 dakika kadar çırpıyoruz. ılık suyu ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. içine kabartma tozu ve vanilyayı karıştırıp elediğimiz unu da ilave edip birbirine iyice karışmasını sağlıyoruz. yağlı kağıt serdiğimiz düz ve büyük fırın tepsinine kek hamurumuzu döküyoruz. 175 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişiriyoruz. üzeri pembeleşmişse pişmiş demektir. pişen keki bir müddet soğuması ve dinlenmesi için bir kenara bırakıp kremayı yapmaya geçebiliriz.

krema malzemelerimizin hepsi (kremşanti hariç) karıştırılarak pişirilir. katı muhallebi kıvamında pişen kremayı biraz ılıtıp içine toz kremşantiyi ekleyerek mikserle çırpılır. dolapta biraz dinlendirilir...

pastamızın son aşamasına geldik. dinlenen kek eşit karelere bölünür. hazır olan kremadan bir kaşık alıp kekin üzerine sürüyoruz. (isterseniz kremanın üzerine çilek, muz vb meyveler koyabilirsiniz) diğer bi kek parçasını üzerine kapatıp yanlarını süte bandırıyoruz. ve en son hindistan cevizine bulayıp servis tabağında ki yerine koyuyoruz. bi kaç saat buzdolabında dinlendirip gururla servis edebilirsiniz. afiyet olsun... (laf aramızda yazarken de yoruldum! :P )

5 Nisan 2014 Cumartesi

Elmalı Kek

bu akşamın 3. ve son tarifine geldi sıra. 4-5 yıl kadar önce canım elmalı kurabiye istemiş ama yapmaya üşenmiş, daha pratik bişey olsa, çabucak yapsam ve elmalı kurabiyenin yerini tutsa diye düşünmüş bu keki yapmıştım. o zamandan beridir de yaparım. son günlerde bloğa yazmaya niyetlenmiştim ki herkes benimkine benzer elmalı kek yapıyor! aaa çok ayıp, o benim tarifim, ilk ben yaptım! diyemedim :( çünkü kimseye tarifini vermemiştim :/ demek ki herkesin canı elmalı kurabiye çekip kolayına kaçmış:))




malzemeler:

4 yumurta
1.5 su bardağı şeker
1/2 su bardağı sıvıyağ
2.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
vanilya

üzeri için:

1 adet elma
tarçın
2 yemek kaşığı toz şeker

yapılışı:

yumurta ve şeker mikserle yüksek devirde 10 dakika çırpılır. sıvıyağ, un, kabartma tozu ve vanilya ilave edilir. tüm malzemeler karışıncaya kadar düşük devirle mikserle tekrar çırpılır. yağlanmış yuvarlak borcama dökülür. kabukları soyulmuş ve ince dilimlenmiş elmalar üzerine dizilir.

 tarçın ve şeker serpilir.

170 derece önceden ısıtılmış fırında içini çekip kızarıncaya kadar pişirilir. afiyet olsun...

3-2-1 Poğaça

poğaça yapmak için geriye doğru sayıyoruz hanımlar ve tabiki mutfağa meraklı beyler...:) şaka şaka poğaça için ipucu malzeme ölçüsü 3-2-1. kim bulmuşsa tebrik ediyorum, ellerine sağlık. harika ve çok basit bir poğaça olmuş.

bu arada aklıma gelmişken geçenlerde diş doktorumla bloğum hakkında konuşurken şöyle bi yorumda bulundu değerli doktorum: -bloğun var falan diye marifetli, becerikli biri sanacaklar seni. halbuki kek kurabiye yapıyosun sadece. canı dolma isteyen yandı!
o an aklıma gelmedi, sonra düşündüm de vayy dedim bloğa bakan öyle zannederse çok yanılır! sarmayı dolmayı bilmeyen türk kızı mı olurmuş? türk kızları sadece yağmur yağınca balkona çamaşır toplamaya koşmaz efendim. toz alır, cam siler, evi süpürür, ütü yapar ve annesinin hazırladığı sofraya oturmaz! mutfaktadır da aynı zamanda. yaprak sarması, dolmalar, pilavlar bunlar zaten bizim günlük menümüz. onları yapıyorum diye bloğa koymak şanıma yakışmaz! cık cık cık sizde öyle sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz haberiniz olsun...;)
lafı çok uzatmadan yarın sabah pazar kahvaltısına sıcak servis yapabileceğiniz tarife geçelim:



malzemeler:

3 adet kabartma tozu
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
aldığı kadar un
tuz
galeta unu
istediğiniz iç malzeme( peynir, patates, kıyma, sucuk)

yapılışı:

galeta unu hariç tüm malzemeler karıştırılır. sert olmayan yumuşak bi hamur elde edilir. yarım saat buzdolabında dinlendirilmeye bırakılır. dinlenen hamurdan küçük bezeler alınarak istediğiniz iç malzeme içine konarak kapatılır. kapattığımız hamurları galetaya bulayarak fırın tepsisine dizilir. önceden ısıtılmış 200 derecede pişirilir. afiyet olsun...
dipnot: 3 tane kabartma tozu konulur mu? diye endişe etmeyin hiç bişey olmuyor. en azından biz hala sağız ve yaşıyoruz;)


Ceviz Mantolu Kurabiye

Merhaba sevgili takipcilerim...
varsanız tabi! çok fazla etkileşim almadığım için ne kadar takipçim var, tariflerimi ne kadar takip edip uyguluyorlar bilemiyorum. blogcu arkadaşların kendi bloglarında yorum yapmayana yorum yapmama gibi çok şeker özellikleri var. yani ben onların tariflerini takip edeceğim de, onların her postuna "ayyy bu çok harika, süppperrr görünüyor, bayıldım ne kaa marifetlisin" vb mübalağa içeren cümleler kuracağım ki benim bloğun yüzüne bakan olsun :) tabi ne bilsinler Eva lazım olmadan herhangi bloğa girip tarif aramaz, sıkılır böyle şeylerden. hadi baktı hayatta mübalağlı cümleler kuramaz. güzele "güzel" der geçer. ayy şekerim diye başlayan aygın baygın cümleler yok ki kelime dağarcığında. tamamen kendisiyle ilgili yani ;))

iş böyle olunca bildiğim ve en emin olduğum takipçime süpriz yapmaya karar verdim. kura çektim ve ona çıktı :D kavanozda sadece onun adı vardı n'apalım:)) tabi süpriz olduğu için şimdilik burda açıklamıyorum. süpriz ve kim olduğu çok sonraa evamutfakta.blogspot.com.tr da inş. :))

gelelim bu akşam ki tarife: mmmm mis gibi bir kurabiye. instagramda "mutlumuna" diye bi hanımın sayfasından aldım. bu ara pek takılırım oldum. güzel ve pratik tarifleri var. instagram kullananlara tavsiye ederim.



malzemeler:

125 gr tereyağı
1/2 su bardağı sıvı yağ
4-5 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yumurtanın sarısı (aklarını cevizi bulamak için kullanıyoruz)
2 yemek kaşığı kakao
1/2 paket kabartma tozu
vanilya
aldığı kadar un

üzeri için:

dövülmüş ceviz ve biraz tahin

yapılışı:

oda ısısındaki tereyağı ve diğer tüm malzemeler karıştırılır. kulak memesinden az biraz sert bi hamur elde ediyoruz. ceviz büyüklüğünde yuvarladığımız kurabiye hamurunu önce yumurta akına sonra cevize bulanır. tepsiye koyduğumuz kurabiyeyi tam ortasından baş parmağımızla hafifce bastırarak çukurlaştırılır. bu çukurlara çay kaşığıyla tahin doldurulur. önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 20 dakika pişirilir. afiyet olsun.