23 Ekim 2013 Çarşamba

Süt Reçeli ( Dulce de Leche )

süt reçeli, karamelize süt veya dulce de leche(bu çok havalı) :) farklı, pratik(malzeme açısından) leziz bi tarif. süt reçelinin tadını nasıl tarif etsem; bal&kaymak karışımı yada süt kokan bi dondurma. tarifi imkansız tadmanız lazım;) kahvaltıda tüketileceği gibi kek, kurabiyelerde marmelat yerine kullanılabilir. bloglardan birinde macaronda deneyeceğini yazmıştı ki  bencede süper olur. denemek lazım...

efenim süt, şeker ve kabartma tozuyla yapılan bu reçeli yapımı biraz sabır ve dirayet istiyor. kaynamaya başladıktan sonra mütemadiyen karıştırmak gerekiyor. ben, 3 litre sütü tam bir buçuk saat karıştırdım. ocağın önüne sandalye getirdim, tezgaha bilgisayarı getirdim, olmadı telefonla konuştum vs. çırpma teliyle sürekli aynı işlemi yapınca zaman geçmiyormuş onu öğrendim:/ tabi bu arada emeğinin karşılığını alıcak mısın sorusuda ayrıca bi yorgunluk! hedefe ulaşamasaydım çok üzülürdüm çok şükür istediğim sonucu aldım ve bir kavanoz "dulce de leche"m var dolapta. aklınızda bulunsun 2 aya kadar saklanabiliyormuş ama sanmam o kadar zaman dolapta kimse yüzüne bakmasın. eminim çocuklarda çok severek tüketeceklerdir...

aşağıda vereceğim ölçüyle yaklaşık 1 saat sürdüğü ve 250 gr kadar reçel elde edildiğini yazıyor bloglarda. ben 3 litre sütle 1.5 saatte yaptım ve bir kavanoz reçelim oldu(1 litre). ayrıca sütün pastorize veya taze oluşuna göre de bu zaman değişebiliyormuş ki ben taze süt kullandım...



malzemeler:

5 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 silme çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu

yapılışı:

süt ve şeker derin bir tencereye birlikte konulur. kaynamaya başlayınca karbonat ilave edilir(karbonat ilave ederken dikkat edin kabarıp taşmasın) çırpma teliyle orta ateşte sürekli karıştırılır. rengi ve kıvamı koyulaştığında reçelimiz hazır demektir(en az 1 saat karıştırılmalı). afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder